Az okostelefonunk heti 3000 jelentéssel kémkedik utánunk!

2016-07-12

A hír igaz, megfigyelés alatt vagyunk. Egy hatalmas nagy statisztikai adatbázisban szerepelünk, mint egy szám, és adataink információk szokásainkról, címlistáink, telefonálási szokásaink mind-mind nyomon vannak követve, rögzítve vannak! A Carnegie Mellon Egyetem kutatást szervezett, mely során a tesztalanyok telefonjaira egy applikációt telepítettek, mely azt monitorozta, hogy a többi applikáció hogyan viselkedik a nap folyamán, mikor és milyen adatokat használnak, és mennyi adatot továbbítanak úgy hogy nem is tudunk róla.

A kutatás eredménye megdöbbentő volt:

Vannak olyan adroidos applikációk, melyek azt figyelik, hogy éppen földrajzilag hol vagyunk, és most jön a nagy szám, mindezt 3 percenként megteszik… szorozzuk csak ki: heti 168 óra szorozva 60 perccel, és osztva 3-al, az egyenlő: 3360 alkalom per hét ; és ez egy adroidos alkalmazás volt csupán! Egy időjárási applikáció például heti kb 1000 alkalommal kérdezte le a telefon tartózkodási helyét, és egy másik, kuponos vásárlást biztosító applikáció ugyanezt közel 500 alkalommal tette meg egy hét leforgása alatt. A tesztalanyok megdöbbentek a nagy számok látván, azt hiszem mi is tettünk volna!

Még egy kis morzsa: a legtöbb zseblámpa alkalmazás, mely valljuk be hasznos applikáció, megdöbbentő dolgot művel a háttérben! Nem csak személyes adatainkat tudja lelopni, de még az SMS-einket is megfigyelik, és tárolják…

Talán ez a kis cikk jó figyelem felkeltő, hogy vigyázzunk adatainkra, óvatosan töltsünk le applikációkat telefonjainkra, és ellenőrizzük azok beállításit… bár bevallom, hogy ha egy applikáció kémkedni akar, akkor hiába állítgatunk bármit is, de talán az illúziónk megmarad, hogy tettünk valamit!

kövess minket:

Honlap és Webáruház készítés referenciáink

Ízelítő honlapkészítési és webáruház készítési munkáinkból


Honlapkészítés munkáink

Rólunk írták