Kihalás szélén a Windows XP

2016-07-12

Bár az elmúlt hónapokban úgy tűnt, hogy a Microsoft feleslegesen figyelmeztette a felhasználókat arra, hogy hamarosan egy nem csak rendkívül elavult, de igen veszélyes platformmal maradnak egyedül, ha nem váltanak el a XP-ről, decemberben meglepő fordulat következett be az operációs rendszerek piacán. Az év utolsó hónapjában ugyanis a korábbi, hosszú ideig tartó stagnálás után csökkenni kezdett a matuzsálemi rendszer piaci részesedése, ami így talán végre elindult a végleges kihalás útján.


Bár a Windows XP felhasználói bázisa egyelőre csak minimális, 7 százalékos csökkenést mutatott decemberben, ez is előrelépésnek nevezhető a korábbi, hosszú hónapokon tartó megrekedést követően. Utoljára hasonló mértékben a nyár elején esett vissza a Windows XP használata a webezők körében, amit követően azonban teljesen megállni látszott a korosodó rendszer elhagyásának folyamata a felhasználók részéről.

Utóbbi minél előbbi felgyorsulása azért lenne fontos, mert alig három hónap múlva, április elején végleg be fogja szünteti a Microsoft az XP támogatását, amit követően nem ad majd ki biztonsági frissítéseket hozzá. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy a még ezt követően is a lassan másfél évtizedes rendszert futtató felhasználók komoly biztonsági kockázatoknak fogják kitenni az egyik oldalon magukat, de áttételesen az internet egészét is.A hackerek által sikeresen megfertőzött gépeiket ugyanis spammelésre, szolgáltatásmegtagadási támadásokra és egyéb illegális tevékenységekre használhatják majd fel, aminek negatív következményeit nyilván a biztonságosabb rendszert futtató internetezők is megérezhetik majd.Azt, hogy a Windows XP-t tényleg tömegesen kezdik -e majd elhagyni a felhasználók, vagy egy jelentős részük minden kockázat ellenére kitart majd mellette, az elkövetkező hónapokban fog kiderülni. Mi a magunk részéről reméljük, hogy minél előbb minél kisebbre fogy a rendszer piaci részesedése, ezáltal csökkentve a potenciális negatív következményeket minden internetező számára.

kövess minket:

Honlap és Webáruház készítés referenciáink

Ízelítő honlapkészítési és webáruház készítési munkáinkból


Honlapkészítés munkáink

Rólunk írták