Facebook - rémálom az inteneten: tényleg mindent megtehetnek?

2016-07-12

Igen, jól olvashatjuk: emberek manupilálásával zajlott ez a teszt, mondjuk kísérletnek. Az utóbb kiadott Facebook közlemény szerint joguk volt ezt megtenni, ugyanis ha tüzetesen elvolvasod a felhasználási feltételeket, akkor az erre vonatkozó jogot bele foglalták. Azért kiváncsi lennék, hányan olvasták már el a Facebook felhasználási feltételeit?! 

De nézzük hogy mi is történt: 

A kiválasztott felhasználók idővonalából következetesen kiszedték a pozitív illetve másoknál a negatív töltetű post-okat, és vizsgálták hogyan változik az adott ember érzelmi töltése különböző szöveg elemzési módszerekkel. 

Ami az én olvasatomban elég rémisztő az hogy kísérleti alnyok lehetünk, hogy kielemeznek bennünket, manipulálhatnak is, és mindezt jogosan és törvényesen megtehetik. Egy réges régi film címe a következő volt: "Rémálom az Elm utcában", szerintem ennél sokkal rémisztőbb dolgoknak vagyunk az áldozatai nap mint nap, 2014-ben lehetne ennek a film a következő címmel: Rémálom a Facebook-on vagy Rémálom az Interneten. 

És akor még egy kis adalék: 

A Facebook köszöni, jól van, a felhasználók nem szoknak le használatáról, sőt! A média mogul nem fog változtatni hozzáállásán, viselkedésén.. miért is tenné? Az elmúlt negyedéves eredmények szerint a cégnek majd 140%-kal sikerült növelnie profiját függetlenül attól, hogyan vélekednek róla a felhasználók. Hogy akkor miért működik, miért használják ennyien? Miért a legnépszerűbb közösségi felület? és még lehetne sok-sok kérdőjelet gyártani, nos a válasz az emberi természetben keresendő...

Amíg az emberek inkább a virtuális valósgban, álarcok mögé bújva szeretnének élni, addig ez nem is fog megváltozni. Életünk képét mosolyok és kedves szavak helyet bitek, smile-ik és lájkok váltják ki, és az ember lassan elfeljet együtt élni egy másik emberrel... hova vezet ez? Ha ilyen volt régen, mi lesz holnap... és holnap után...

kövess minket:

Honlap és Webáruház készítés referenciáink

Ízelítő honlapkészítési és webáruház készítési munkáinkból


Honlapkészítés munkáink

Rólunk írták